Blog · Foredrag · Kompetencer · Referencer · Links
LIFELIKE LINKS til VIRKELIGHEDEN

Andromeda på 34 år spurgte mig i Zambia, hvorfra jeg vidste det jeg bød ind med, da vi sad og diskutterede solens energiindstråling på planeten, om det var min uddannelse? Nej, det har jeg jo bare læst på nettet! Et projekt fra Solar Electric Light Fund har fx. vist, at dumpeprocenten på en sydafrikansk skole faldt fra 70% til 30%, på under et år, da de fik elektricitet og internetforbindelse! Tænk lige over det engang. Det kreative potentiale i verden er enormt. Skabertrangen ligger og ulmer i de fjerneste afkroge.

Vi lever i "Big Data"-tidsalderen. Den mængde data mennesket skabte i perioden år 0 til 2003, blev i 2013 skabt hver tiende minut!

Her er et udpluk af de kilder jeg har brugt til at få noget af den viden der har været vigtigst for mig, og websider jeg selv har lavet for at fortælle den gode historie. Brug det som inspiration til at finde mere. Virkeligheden er derude!

 

The Locust Effect bog Hvis du skulle vælge en bog, som skulle gøre det klart for dig hvad der er vigtigst at gøre for udrydde fattigdom, så er det The Locust Effect. Tænk hvis du ikke kunne ringe 112 hvis du var i problemer. Tænk hvis politiets opgave var at intimidere dig frem for at hjælpe dig. Dette er vilkårende for 2 milliarder mennekser netop nu.

Wolfram Alpha søgemaskine Vi er nået til et punkt, hvor alle med internetforbindelse ikke længere kan undskylde sig med, at "Det har jeg aldrig fået at vide". Aldrig før har udsagnet "Søg, og du skal finde" været mere effektivt. Wolfram Alpha er faktisk et af de mest interessante, og oversete, søgeværktøjer derude.

The father of Andromeda bog The father of Andromeda er en bog der er sat sammen af min mor Birgit Berggreen. Baseret på næsten 1000 håndskrevne sider breve sendt fra Dixon Kelvin Chimuka Sikabota igennem tredive år. Dette er en helt unik og autentisk fortælling fra en almindelig retfærdighedssøgende afrikaners perspektiv.

Sikabota.org web Dixons familie er en almindelig afrikansk familie, med evner og drømme, men også rammer og begrænsninger. Her får du en unik mulighed for at se hvordan deres liv leves, og er blevet levet. Det er autentisk, det er lige nu, og det indgyder ydmyghed og taknemmelighed for det man selv har. Besøg familien lige her. Dixon døde kort efter vores sidste besøg hos ham og hans familie...

Chibwe.org web I Mapanza ligger en lille almindelig Zambiansk skole. Det eneste ualmindelige ved den, er at min søster og jeg har gået på den. Og sidenhen besøgt den igen. Her har tiden stået stille i utallige årtier. Vil det nogensinde blive anderledes? Besøg skolen lige her, og gæt selv.

Mesterlære bog/foredrag Jeg har læst Peter Bastians bog: Mesterlære. Jeg har hørt hans foredragsserie i radioen: Gå aldrig ned fra scenen. Jeg har siddet på første række til hans foredrag. Og lad mig sige det som det er: det er sindsygt vigtigt det han fortæller. Mange andre forsøger at fortælle det samme, jeg selv inklusive, men ingen gør det så præcist og rammende som han gør.

Hot, Flat and Crowded bog Thomas L. Friedman er en af de dygtigste journalister til at formidle et, indtil videre, ømtåleligt emne: klimaforandringer. I hans bog Hot, Flat and Crowded bliver man ramt af både forståelse og frygt. Den der fornemmelse man har når man løber efter en bus der holder og ikke ved om man når den. Når vi at redde os selv? Læs bogen og døm selv.

Climateprogress web Thomas L. Friedman taler en del med Joe Romm i ovennævnte bog, som er en dygtig blogger og forfatter. Hans klimablog Climateprogress er en af de vigtigste derude. Ikke mindst fordi Joe forstår at formulere sig, som han lærer fra sig i bogen Language intelligence.

Without hot air bog David JC Mackay har lavet lidt af en genistreg med denne gratis bog: Sustainable energi - Without the hot air. Du får det totale overblik over de forskellige teknologier og en række mulige scenarier for fremtiden. Virkelig interessant læsning for alle som enten producerer eller forbruger energi.

The singularity is near bog Ray Kurzweil er kontroversiel, og netop derfor bør man læse hans utrolige bog: The singularity is near. For er det godt eller skidt? Det sætter virkelig dit perspektiv på en hård prøve. Men en ting er sikkert: det er svært at spå om fremtiden, især den teknologiske.

Good calories, Bad calories bog Gary Taubes er en utrolig grundig journalist. I bogen Good calories, Bad calories sætter han et stort og veldokumenteret spørgsmålstegn ved det vi tror vi ved om ernæring. Er den for tung at komme igennem, er Why we get fat and what to do about it noget nemmere at komme igennem, men mindst lige så foruroligende.

The Eating Academy web Denne blog har alt det jeg kan lide: grundigt forklarede fakta, og ingen løftede pegefingre. Peter Attia går i dybden med metabolisme på en meget relevant måde, og han sætter virkelig tankerne igang. Hvad skal man egentlig tro? Ja det er jo det smukke ved distribueret information: det er ikke så nemt at blive narret længere...

Solar Aid web Jeg har taget Solar Aid med her, fordi de gør et ekseptionelt effektivt arbejde for at komme verdens olielamper til livs. Det lyder som en lille ting, men det er et perfekt eksempel på at forandring starter nedefra. Da jeg besøgte min gamle skole i Zambia i 2014, havde jeg 220 Solar Aid lamper med til børnene, som jeg havde samlet ind til. Jeg tror de kan gøre en reel forskel.

TED web Technology Entertainment Design. En af mine favoritter til inspiration er uden tvivl TED.com. Det er her man virkelig kan få nogle helt uventede vinkler på stort set alle emner. Nogle vil mene det er for stilrent, men det er netop det at støjen er fjernet, der gør at jeg nemmere kan lytte til hvad der egentlig bliver sagt.

Drengen der tæmmede vinden bog Hvis du skulle være i tvivl om hvilke udfordringer den såkaldt tredje verden står overfor ift. teknologisk udvikling, så er William Kamkwambas historie i The boy who harnessed the wind den mest autentiske kilde til at forstå det...

SELF web Jeg har gennem årerne doneret en smule til Solar Electric Light Fund, fordi jeg synes deres arbejde er forbilledligt. Personligt er jeg kommet til at kende den karismatiske mand der står i spidsen for organisationen, Robert Freling. Er jeg det mindste i tvivl om det hele nytter, giver jeg blot ham et ring...

Gapminder web Verdens statistiske data er utroligt svære at overskue, eller er de? Overhovedet ikke! Statistikeren Hans Rosling står bag det utrolige projekt Gapminder, som gør alverdens demografiske data visuelt tilgængelige for dig.

 
lifelike.dk · Jesper Berggreen · jesper@lifelike.dk · +45 22735013 · CVR 35691146 · Giv mig et kald, og kom tættere på virkeligheden